Olen monesti törmännyt lauseeseen, Ottaisin kyllä jonkin kodittoman koiran mutta ennemmin pennun kuin aikuisen, aikuista koiraa on vaikeampi "uudelleen kouluttaa" joten pentu on helpompi. 

Itseäni ihmetyttää tuossa lauseessa monikin asia, miten pentu on se "helpompi" ? Onko pentu automaattisesti sisäsiisti, hihnakäyttäytyminen heti 1 luokkaa ? Entä se kun pennulle tulee se "uhmaikä" jolloin ollaan jo meilkein aikuisia ja se "oma tahto" puskee esiin ?

Monella aikuisella koirallahan on jo ollut "uhmaikä", hihnakäyttäytyminen voi olla sitä 1 luokkaa, ja se sisäsiisteys on yleensä valmiiksi opittu. Miksi siis aikuisia koiria kohtaan on olemassa tämä harhaluulo ? Johtuuko siittä että ajatellaan että koiralla on jokin "paras" ikä jolloin oppii parhaiten ? Vai onko aikuinen koira "liian vanha" oppimaan ?

Itse olen sitä mieltä ettei koiran ikä vaikuta siihen uuden oppimiseen, oppimiseen vaikuttaa paljon omistajan ja koiran välinen suhde, koiran mielyttämishalu ja se miten koira oppii (nopeasti vai hitaasti).

Jos ottaa tämän minun kaksikon ns. esimerkiksi, niin oppimis tasossa ei ole mitään huomattavaa eroa. (savu ollut pennusta asti ja Kipsu tuli aikuisena koirana)

Kipsu tuli aikuisena minulle, osasi hyvin peruskäskyt istu,tassu,maahan jne. Hihnakäyttäytymisessä oli yksi pieni "mutka", toisten koirien yli-innokas tervehtiminen (vedettiin/hypittiin/haukuttiin/kiljuttiin), Kipsun kanssa aloitettiin rauhottumistreenit ja nopesti koira oppikin mitä siltä odotettiin eli nätisti tervetimista/ohittelua. Seuraavaksi alettiin "opiskelemaan" tokoa (paikallaan oloa, luoksetuloa, seuraamista) koska Kipsulla on vahva riistavietti ja "turhia" ajoyrityksiä tuli arkilenkillä, kun nähtiin rusakoita,sorsia,oravia jne. kummastakin koirasta (kipsusta ja Savusta) huomasi että nopeasti että kummatkin on nopeita/halukkaita oppimaan. 

pictures%201001.jpg

Kuvissa tokoilua Kipsun kanssa ja "yleisönä" on kuvaaja ja Savu (kuvat vuodelta 2014)

pictures%201004.jpg

Kipsu omaksui tokon avulla paikka sanan joka merkitsi koiralle maahan menemistä ja paikallaan olemista, "turhat" ajoyritykset saatiin tokoilun avulla vähitellen lakkaamaan kokonaan.

Kipsun kanssa on myös käyty mätseissä, jossa oli todella paljon koiria jotka haukkuivat toisille koirille, ja tämä ex yli-innokas tervehtiä käyttäytyi todella mallikkaasti (käveli rauhallisesti vierellä ilman haukkumista), ja myöskin tuotiin "tuliaisia" kotiin Kipsun elämän ensimmäisestä "kilvasta"

10390224_650252811725260_582998312435518

Kehä vuoroa odotellessa (kuva vuodelta 2014)

pictures%20974.jpg

Ylpeä hopea sijalainen (kuva vuodelta 2014)

Tämän vuoden puolella on jatkettu tokoilua kun lumetkin on sulanut ja auringo välillä paistaa, niin ulkona "ärsykkeiden" keskellä on hyvä vähän palauttaa muistiin jo opittuja asioita ;). Ainut poikkeus tämän ja viime vuoden puolella on tokoilu ilman hihnaa, monikaan Kipsun tunteva ei varmaan olisi noin 2 vuotta sitten uskonut että Kipsua pystyisi pitämään irti aitaamattomalla alueella riistavietin takia ;). 

No Kipsu taisi "yllättää" rehellisesti sanoen minutkin :D Linkissä pieni pätkä tämän vuoden puolelta ;) https://www.facebook.com/video.php?v=791813890902484&pnref=story

Sekä kuvia viimeisestä tokoilusta 

Paikallaan olo(t) :)

pictures%201493.jpg

pictures%201499.jpg

Luoksetulo(t) :)

pictures%201495.jpg

pictures%201501.jpg

Kontakti(t) :)

pictures%201496.jpg

pictures%201502.jpg

Seuraaminen(-set) :) > Huom. seuraaminen opetettu myös oikealta ihan käytännön syistä ;).

pictures%201504.jpg

pictures%201505.jpg

Näiden vajaan kahden vuoden jälkeen en todellakaan voi sanoa että aikuisena tuleva koira olisi haasteellisempi/ vaikeampi koulutettava kun pentu ;)